Kreta 2025, wo 30 apr, Kreta
- door Dirk Berentsen
- •
- 30 apr, 2025
- •
Veel draaien en hard bed, gelukkig een prettig kussen, zo’n eerst nacht is altijd wennen. De aluminium horren zorgen voor een donkere kamer.
We zijn om 08.30 echt wel wakker, P. gaat meteen douchen en ik word na 5 minuten door de receptie gebeld met de vraag of alles wel goed gaat, er is alarm en of we hulp nodig hebben.. Wat blijkt : P. heeft in de douche aan een touwtje getrokken in de veronderstelling dat de ventilatie dan meer op toeren zou komen? Het is echter een alarm (aan het touwtje zit ook een sticker waarop aangegeven: alarm), dat rechtstreeks naar de gevechtsleiding van het appartementen complex wordt geleid en zorgt voor directe actie: bellen. Dat Hapimag heeft zijn zaakjes goed op orde.
We stellen het samenkomen van 09.00 uur een half uurtje uit, zeg maar een beetje koude start.
We verzamelen in ons appartement, en gaan meteen op weg om te ontbijten. Daartoe is het resort goed uitgerust. Eenmaal buiten de eerste indrukken:
Fraai weer, zon, veel wind, gelukkig niet de voorspelde regen.





Ontbijt is uitgebreid en van alle gemakken voorzien, we praten over Hapimag en de (on) mogelijkheden, punten, prijzen, locaties, alarmering en meer. Na het ontbijt naar de resort winkel om wat boodschappen te doen voor ontbijt morgen. De shop is niet al te groot, maar eieren, salami en kaas zijn voorradig (en voor PS en StH. zaadjes en yoghurt: onze ontbijtrituelen en -gewoontes verschillen een beetje). En koffie.


Via heel veel steile trappen terug naar het appartement, spullen opruimen en stiekem even TV kijken: ik schakel vlot door 38 kanalen Duits, 1 keer BBC en de zender BVN (Nederlandse Televisie Wereldwijd): de keuze van Hapimag is Zwitsers degelijk.
Rond 11.00 uur gaan we op weg, de omgeving ontdekken. Echt strak omlijnde plannen zijn er niet, we gaan een stukje rondtoeren, ergens lekker lunchen en op de terugweg wat boodschapjes voor avondeten. Een prima patroon voor een rustdag. Hop de Stonic in, ik achter het stuur. PS navigeert, de dames op de achterbank. We gaan koersje Noord en slaan na 1 km linksaf richting Plakias. Het is rustig, de zon schijnt, klein beetje regen. We vervolgen de weg langs de kust en na het haventje met de Plakias Boat Tours (geen boot te zien..) slaan we rechtsaf richting Sellia.
Mooie route, bergop (de Kia heeft een 1,2 liter motor en moet hard werken: onder de 2000 rpm valt het koppel geheel weg: terugschakelen. Het autootje heeft 5 versnellingen, maar voorlopig gebruiken we er hooguit 3..)
In Sellia is het weer wat druileriger geworden, we stoppen en kijken even bij restaurant Elia, (een absolute must om hier te eten volgens onze vrienden Kreta-kenners): de zaak blijkt op woensdag gesloten. We rijden nog een stukje verder naar Mirthios, kijken even bij wat kleine winkeltjes met ‘own handmade jewelry’ , ‘organic cretan products’ en ‘handcraft’ maar omdat we al alles hebben en de winkeltjes ondanks de fraaie titels toch een beetje als souvenirzaakje overkomen wordt er schaars ingekocht (pakje thee). Omdat in Sellia het beoogde restaurant is gesloten en we graag vis willen eten gaan we terug naar Plakias.





Het is lastig het goede / gewenste restaurant te vinden: PS twijfelt bij elk restaurant in de zoektocht naar die éne speciale zaak die vers en apart en authentiek heeft en is en ik, in de overtuiging dat in zo’n toeristendorp alle restaurants hetzelfde zijn, ben bereid overal aan te schuiven. Na een korte zoektocht en mobiel naspeurwerk komen we tenslotte terecht in het restaurant / taverne Sifis. Niet direct de gedroomde eetgelegenheid, maar de vriendelijke eigenaar heet ons hartelijk welkom. Ook al een Zorba. Biertje smaakt prima.
We vragen of er ook verse vis is bij de (zeer) vele gerechten op de menukaart, dat blijken de sardientjes te zijn. Het menu geeft overigens keurig aan welke gerechten uit de diepvries (* = frozen) komen. P. eet paprika met rijst, PS en StH kiezen voor de sardientjes en ik verorber heerlijke Griekse salade (wat is dat hier geweldig en simpel: heerlijke stukken tomaat, beetje komkommer, brok lekkere feta, wat olijven en olijfolie: Top!) en moussaka. Een karaf lokale witte wijn en wat omgegooide tonic (StH schrikt meer van de kou dan van de plak van deze drank) en water completeren een prima lunch. PS vraagt nog naar de achtergrond van de naam Sifis, wellicht een verwijzing naar Sea en Food, maar het blijkt gewoon de achternaam van de eigenaar te zijn. PS is deze vakantie bevorderd tot en aangesteld als penningmeester van ons gezelschap en gaat afrekenen. We genieten van het uitzicht.






Na afloop boodschappen doen bij de supermarkt ook in Plakias: we slaan spullen in voor het avondeten, grote 5 liter flessen water en nog wat rest spullen voor het ontbijt.


We zijn om 15.30 uur weer terug bij het appartement en hebben gekozen voor de parkeerplaats dicht bij onze ingang van appartementen, scheelt flink trappenlopen.
Een korte siësta, een eerste indruk verwerk uurtje en wat rommelen: heerlijk.
P. en ik gaan rond 17.30 uur naar het appartement van PS en StH boven ons (beter uitzicht!) en we kletsen, eten nootjes en chips, biertje, wijn, water en thee. Later maak ik nog een BLT sandwich en PS een salade van tomaat, komkommer, rode ui, olijven en feta. Prima avondmaal. Koffie (lekker sterk: de door Hapimag geleverde koffiezet apparatuur bestaat uit een filter apparaat en een cupjes toestel: P en ik kiezen voor cupjes, maar PS en StH zijn filterkoffie adepten. Het professionele filterkoffiezetapparaat vergt enige gewenning: slaat af als de koffie een bepaalde vochtigheid heeft bereikt en gaat niet automatisch verder met water toevoegen: lekker strak bakkie..).
We gaan om 20.45 uur naar ons eigen huisje, ik ga wat bloggen, Signal op mijn laptop installeren om de foto’s van PS en StH gemakkelijker over te nemen, later wat TV en niet al te laat slapen.
Van 1e Kreta dag genietende Dirk