Kreta 2025, vr 2 mei, Kreta

  • door Dirk Berentsen
  • 02 mei, 2025

Af en toe wakker van klapperende aluminium horren, de wind is gedraaid en aangewakkerd, de schouder gaat beter..

De weersverwachting:  in de ochtend nog fris maar later in de middag overgaand in mooi weer met zon.

PS gaat sporten in de gym van het resort: er is een goede trainingsfiets geplaatst en omdat PS volgende week moet presteren bij de Oosterhesselse Veteranen Cyclisten (niet de werkelijk naam hoor) is werken aan de conditie een vereiste. En PS heeft er plezier in en is enthousiast. P. en ik ontbijten om 09.30. Gebakken eitje en matige kaas, fraai oranje gekleurde Cheddar die na beter bestuderen van het etiket Vegan blijk te zijn…. Koffie. We spreken af om 10.30 uur om te verzamelen en de plannen voor vandaag verder te ontwikkelen.

De planning voor vandaag is gisteravond al in ruwe lijnen neergezet. Bezoek aan een stad. Met een goed restaurant. De keus is gevallen op Rethimnon. Niet al te ver, fraaie haven, oud centrum met smalle straatje en een overvloed aan restaurants!

De route
Op weg

We maken een tussenstop in Kato Poros. StH gaat direct op zoek naar de ingang van de Kato Poros Kloof, waar het begin van een wandelroute moet zijn, maar het dorp levert geen oplossingen. Geen borden of aanwijzingen. Geen mens te zien: er zijn volgens wiki 68 inwoners in dit dorp en de enige die we zien is een oude dame die aan de deur wat boodschappen van de langsrijdende SRV man overneemt en direct weer de boel afsluit..

Het weer wordt beter!

Het Centrum
De kerk van Poros
Onderzoek? Navigatie? Mail? Voorwerk?

Vanaf Kato Poros een tussendoor weg naar Rethymnon. De Kia moet hard werken. We parkeren bij oude haven, het is er druk en er staat een rij voor de parkeerplaatsen, we hebben mazzel omdat een vriendelijke man ons aanspreekt dat hij net weg gaat en wij zo op dat plekje kunnen inparkeren.

We wandelen langs de oude haven naar restaurant 1 van PS ( er is degelijk voorwerk en onderzoek verricht): Taverne Knossos (restaurant bij/van Maria , maar er staat Mapia). Dat is snel gevonden, maar de voor de deur geposteerde blonde Zorba geeft aan dat we welkom zijn maar dat het restaurant tot 5 mei is gesloten… PS heeft eerst de hele (uitgebreide) recensie voorgelezen, hier moeten we zijn, gelukkig is niemand is uit het veld geslagen door de sluiting.

 

De haven van Rethimnon
Vuurtoren uit 1880
Mislukt statieportret (dwz PS)

Enfin, keuze 2 is Restaurant Avli (https://www.avli.gr/contact-us/) dat we, door de smalle straatjes slenterend met google maps op de mobiel als navigatiemiddel snel vinden. Ziet er goed uit, we nemen plaats aan een tafeltje binnen (nog net te fris om buiten te zitten). We kijken rechtstreeks in de keuken en zien een overvloed van fraaie en verse gerechten. En hard werkende koks. Vriendelijke bediening, voortreffelijke lunch. De zaak is niet overvol maar zeker al goed bezet: we denken aan het hoogseizoen, dan zal het echt dringen worden.

Vooraf op advies van de bediening Mezze voor 4: heerlijk hapjes en olijven en kaasjes en dolma en tomaat en komkommer en humus en paprika en smeerkaas en aubergine en tzatziki en brood en ... Dat is binnenkomen!

Hoofd: 2 keer calamaris (dat wij naar het verschil tussen calamaris en octopus vragen is voor de ober een raadsel (en een teleurstelling): dan zijn totaal verschillende beesten en dat je dat niet weet…

 

Octopus vs. Calamari: How do they Differ in Taste and Cooking?

Octopus is commonly confused with calamari, though both are surprisingly different in taste (when served raw) and cooking methods. Many people think calamari dishes are made from octopus, when in fact calamari is actually made from a type of squid. This confusion could be due to similar tastes when the octopus is prepared. Here are some of the main differences when it comes to octopus vs. calamari.

  • Octopus

Octopus has a light taste that some compare to chicken or even pork. A low-calorie protein, both nutritious and filling, the octopus is full of vitamins and is low in fat and high in iron. Octopus can be prepared by blanching it in boiling water and then baking it, as well as boiling, grilling, or poaching. Because octopus evolves in taste depending on what ingredients are used when cooking, many prefer to eat it raw.

  • Calamari

Calamari can be a bit tougher than an octopus but the meat has a smoother texture, and when cooked right is tender and firm. The meat of calamari easily soaks up butter and sauces and can be prepared in a number of ways, such as braising, boiling, searing, and grilling. The key to getting a tender texture as opposed to a chewy one is by cooking the calamari hot and fast or low and slow. Cooking at temperatures in between will leave you with unpleasantly tough meat.

 

Ik eet gegrilde zeebaars: geweldig, héél erg lekker. P. eet een teleurstellende paddenstoelen pie, het lijkt meer op een soort rare pizza.. Dat is jammer.

Lekkere witte wijn uit de streek, ook op advies van de geweldige ober.

Vlammende keuken
Wachten op het lekkers
Avli buiten terras
Slenteren

Na afloop slenteren we door de oude stad en kopen wat zeep souvenirtjes. Veel toeristen, veel toeristenwinkels, het weer is veel beter geworden en de temperatuur is omhoog geschoten naar zo’n 23 graden. Vakantie.

Peruviaanse Peperboom

We gaan langzaam terug naar de auto en zetten direct na het instappen de airco aan. De Kia reageert snel: aangename interne temperatuur. Aangekomen in Plakias rijden we eerst naar de banketbakker (Ο Φούρνος του Πλακιά..) om wat zoets in te slaan (voor 3) en daarna naar de al bijna bekende Supermarkt om wat eten voor vanavond en proviand voor de wandeltocht van morgen te kopen .. (die plannen en planning zijn een continue proces)

De banketbakker (foto van internet)

We zijn om 17.15 uur terug in onze appartementen. Biertje en bloggen.

We verzamelen weer om 18.30 uur voor een glaasje wit en chips (eerst willen we niet, maar tenslotte eten we er (uiteraard) allemaal van. Het bespreken van de plannen voor morgen loopt nogal chaotisch en met hak op de tak krommunicatie. Ruwe idee en plan voor morgen is wandelen door de Imbros kloof en dan in de avond eten in het restaurant het Hapimag Resort Damnoni. Even reserveren en bellen met de receptie is nogal wat ‘gedoe’: P. probeert het als eerste, maar de digitale voorkeuze nummers op de telefoon van de kamer blijken eerst niet en dan weer wel te werken, of slecht, in ieder geval is onduidelijk of men wat hoort. PS neemt manmoedig de hoorn over en het lukt hem om via de receptie te worden doorverbonden met het restaurant. Wel alles op de speaker, de hoorn werkt niet.. We vragen ons af of ze al meer van ons gehoord hebben.

 

In de verdere conversatie, gesprekken en overleg valt op dat PS, die niet oplet of (en?)  wat dovig is, in ieder geval zijn eigen koers vaart: op de vraag ‘of we wat willen eten’ antwoord hij met ‘maar alleen met Windkracht 6’.  Prima vertoeven hier!

We eten een klein beetje roggebrood met tomaat en honing en kaas en komkommer. En een soort koekjes van de bakker van vanmiddag. Daarna krijgen we les van PS (wellicht overmoedig omdat zijn telefoon gesprek wel lukte en dus nu waarschijnlijk veronderstelt een kennis voorsprong te hebben in technische apparaten) over hoe het koffiezet apparaat werkt: die Duitsers hebben er een tijdslot op gezet…

P. en ik zijn om 21.00 uur weer in ons eigen appartement. Nagenieten en vroeg slapen.

 

  

 

Restaurant Avli Adept Dirk