Kreta 2025, zo 4 mei, Kreta

  • door Dirk Berentsen
  • 04 mei, 2025

Het opstaan en ochtendgebeuren krijgen steeds meer routine. Douchen en heerlijk ontbijt, we weten de juiste Supermarktspullen in te slaan

Wat traag bloggen, lezen en niksen. PS is aan het sporten en fietsen in de gym.

StH heeft al met P. geappt en stelt een rust-luier-lekker niks doen-dag voor met laat in de middag eten bij Elia. P. gaat even een bakkie doen bij StH en het plan voor de dag is besproken en helder.

P. en ik gaan met de auto naar Spili, gewoon effe koffie drinken en even wat terrassen. PS en StH blijven op het resort met wellicht strand, zand en zwemmen.

Toegang tot ons appartement
Route Spili heen

Het is heerlijk weer, niet al te warm. P. en ik gaan op weg, het is rustig op de wegen. We parkeren op de ons bekende grote parkeerplaats en lopen effe door het dorpje. De terrassen zijn goed bezet. We strijken neer op terras van Fabricafe tegenover de Lions Fountain. Drinkwater uit de bron direct op het terras. Heerlijk.

2 Griekse salades (te veel) 2 capu (veel schuim) 1 jus: kakelvers. Even heerlijk vertoeven op terras. Na 45 min gewoon weer terug. Foto’s maken in kloof. Er zijn beduidend meer toeristen.

Om 13.50 uur zijn we terug in appartement: op terrasje zitten, bloggen, lezen en doepen.

Langs de weg veel van deze gedenktekens
Drinkwater
Veel drinkwater
Griekse Salade!!
Route Spili terug
Ondertussen harde werken op het resort
PS geeft écht in zee te hebben gezwommen..

We verzamelen om 17.00 uur bij PS en StH voor een glaasje wit en olijven. We zitten op het balkon, die ene etage hoger levert wel een veel fraaier uitzicht en we filosoferen over boeken en muziek en nog meer boeken en smaak en eten en klassiek en oude boeken en leesclub en herlezen en podcast en meer.

 

17.30 uur gaan we op weg naar Elia Restaurant in Sellia. PS rijdt, navigatie is niet nodig we raken bekend met de lokale wegen!

Parkeren voor de deur. De ontvangst bij Elia is allerhartelijkst, we kiezen een plaatsje buiten op terras. Mooi!

Het eten is prima: we genieten van vooraf grote bonen (PS), makreelmousse (Dirk), dakos = tapenade tomaat op toast met kaas (P.) en gevulde paprika (StH)

Hoofdgerechten: kip met citroen en sinaasappel  (P .), kip met tomaat en yoghurt (Dirk), lambchops (StH) en Artisjokkken  (PS).

Lekker en uitgebreid en te veel.

Katten op de daken, fraai uitzicht, veel foto’s.

Flinke portie lam voor StH
Kip
Ook kip, met beetje ui en brood

Ik dank de kok = dame met handschoenen die net heeft plaatsgenomen aan een tafeltje binnen, voor het heerlijke eten, maar het Engels (en mijn Grieks) is beperkt. De intentie is duidelijk.

PS brengt ons veilig thuis. PS en StH gaan nog even naar het einde van de parkeerplaats bij ons appartement om van de ondergaande zon te genieten, P. en ik gaan uitbuiken.

Zeeslangenkruid




20.30 uur (dat is 19.30 uur Nederlandse tijd) TV aan:  tijd voor dodenherdenking.