Kreta 2025, di 6 mei, Kreta
- door Dirk Berentsen
- •
- 06 mei, 2025
- •
Toast met gekookt ei, oud roggebrood en lekkere kaas. Kopje koffie. Ik raak al gewend aan de verwen-ontbijtjes, maar vind de toast wat ‘apart’ smaken. Nader onderzoek van het etiket leert dat we glutenvrij brood hebben aangeschaft, na de vega kaas ook een product dat we bijv. in Den Haag niet iedere dag zouden aanschaffen.. Het heerlijke weer zorgt ervoor dat de blooper direct is vergeten.
Het is onze laatste vakantiedag, PS is aan het fietsen in de gym en wij starten op 33 toeren.
Al een heel klein beetje opruimen, we weten best dat het pakken niet meer dan 20 minuten in beslag zal nemen, maar zo’n laatste dag staat toch ook een beetje in het teken van afronden, wanneer en waar de sleutel inleveren, vuilnis wegbrengen, niets vergeten en morgen vliegen.
Om 10.50 uur zijn PS en StH bij ons en we bespreken de niet bestaande planning. Vandaag geen lange ritten s.v.p., beetje koffie en lunch en dan gewoon weer terugvallen in het juiste vakantiegedrag: zitten lezen en kletsen.
We gaan om 11.00 uur op weg, met als eerste doel koffie. We gaan naar hetzelfde terras in Plakias bij zelfde hotel terras als gister. Aan het strand tegenover het Alianthos Beach Hotel. Heerlijk plekje, waar de bomen perfecte bescherming en schaduw bieden tegen de zon. Het terras is leeg: De dame van de bediening herkent ons, heet ons welkom en, ze weet onze bestelling van gister nog!! 2 jus, 3 capu, 1 koude koffie: of we hetzelfde willen. Apart, sterk geheugen. Kan natuurlijk zijn dat we gister een niet te vergeten indruk hebben achtergelaten, hoogst onwaarschijnlijk, maar zelfs dan een geval van een sterk geheugen. We bestellen nu 1 thee, 2 capu en 2 jus..
We kletsen en genieten van terras en de schaduw van de
fraaie bomen.






Waar gaan we eten? Gisteravond al een hele zoektocht geweest en die gaat nu verder. P. en ik zijn er van overtuigd dat er veel van hetzelfde is, met wat nuanceverschillen, PS en StH zijn veel beter in het zoeken naar de plek met apart en speciaal/apart eten. We hebben alle vier geen zin om ver te rijden dus valt de keus op Restaurant Christos (spreek uit met de Gereformeerde harde G: Gesrissstos) hier dicht bij in Plakias op maar 4 minuten rijden.
We vinden het restaurant snel, fraai terras aan de zee, maar helaas wordt er, tenminste dat wordt aangegeven, verbouwd. (geen enkele activiteit waar te nemen, of werklui of materiaal in de buurt zien, maar dat wekt geen verbazing)
Dan maar naar Mirthios, 10 minuten rijden, daar is vast wel een passend restaurant. PS. kiest voor de korte, steile weg omhoog naar Mirthios (de Kia kraakt) en we rijden min of meer bij toeval (gewoon bijna het einde van de toegangsweg) langs een fraai uitziend restaurant. StH ziet het als eerst en geeft direct orders aan chauffeur PS hier stoppen! StH gaat kijken en geeft aan: dat ziet er goed uit, we kunnen hier gewoon aan tafel.
Restaurant Vrisi. Dat is een gouden toevalstreffer. Fraai, modern terras, nog leeg, en ook hier weer zeer vriendelijke mensen (we zijn er om 1245 en eigenlijk gaat het pas om 1300 open): neem plaats!
We genieten van het uitzicht, maken foto’s en zijn verbaasd in zo’n klein dorpje een dergelijk fraai ogend, modern restaurant met fraai terras te vinden.
Insteek is niet te veel te bestellen want het zijn steeds grote porties en het is zonde om over te houden of te laten staan. Daarom maar 3 voorgerechten in plaats van vier (!), de menukaart belooft veel lekkers. We bestellen heerlijk salade Vrisi, geweldig met een wat zoete dressing en nootjes en fruit en champignons en meer. Verder gemarineerde champignons en een bonenpasta met grote kappers en ansjovis. Zeer smakelijk.
Hoofdgerechten: Burger (Dirk): zeker niet bekend als Griekse specialiteit, (had ik gewoon zin in). Pompoenrisotto waarvan P. direct aangeeft: dit is een van mijn favorieten. (dat betekent dat ik thuis binnenkort pompoenrisotto op het menu zet..) StH kiest de Lobster Ravioli with Ouzo sauce en PS gaat voor de octopus met bonen (weliswaar niet vers maar volgens de ober errug lekker, dat blijkt te kloppen).
Toch weer veel eten, maar erg verzorgd en lekker.
4 espresso toe en dan krijgen we, net als in alle
restaurants tot nu toe een gratis toetje Panacotta met fruit. Met raki, waar ik
beleef één nipje van neem (het smaakt naar mijn mening naar scherpe
vliegtuigbenzine, wegspoelen met de espresso is hier het motto..).












Vol en tevreden en verzadigd naar de auto, we rijden nog even langs de supermarkt voor olijfolie, thee en wat kleine boodschappen. We zijn om 15.30 uur weer bij de parkeerplaats.
Lezen, bloggen, foto’s verzamelen en al vast wat vuile was pakken.
In de avond een verdwaalde pinda, 3 chippies, laatste biertje, tomaat, cracker met kaas en stukjes komkommer. Een volwaardige en prima diner als afsluiting van een fijne vakantie met fijne vrienden: Kreta avontuur!
Niet al te laat slapen, morgen vroeg op.
Restaurant Vrisi ( Mirthios – Kreta), en Kreta liefhebber Dirk.